Csont leves

2010 március 11. | Szerző:

Csontos karfiol leves!

Nem szeretem a csont-más néven fehér levest! Ezért kitaláltam a magam verzióját.Hasonlít a karfiol leveshez,csak csontos hús az alapja.

 

 

Veszek egy -két csülök csontot amiről már lejött a hús zöme,és felfűrészeltem vagy tettem a hentessel,és  hideg vízben felteszem főni.Kb egy órát főzöm lassan és akkor hozzáteszem a karfiol rózsákat.Ezzel fő úgy 10-15 percig/kóstolási próbáig/.Ha jó, kevés kefir,vagy joghurt,vagy tejföl,és egy kanál liszt keverékével besűrítem kicsit.Sózom,borsozom,zöldpetrezselyemmel megszórom.Lehet sárgarépát,fehérrépát,zellert is tenni bele,persze ezeket a karfiol előtt kicsivel,hogy jól megfőjenek.Én egy egész vörös,vagy lila hagymát is beleteszek még a legelején,ketté vágva  a csonttal együtt.

Lehet csinálni marha csonttal,vagy bármilyen csonttal is.Lehet bele tenni egy marhahúsleves kockát is ettől csak finomabb lesz.

Jó étvágyat hozzá!

Címkék:

Tarkabab főzelék vagy leves

2009 június 22. | Szerző:

Szárazbab főzelék,leves.

Ez az étel lehet leves is meg főzelék is

 

Veszek 25-50 dkg száraz tarkababot,amit este beáztatok vízbe,úgy hogy bőven ellepje.Másnap csinálok egy gyenge hagymás rántást.A babot közben felteszem főni új vízben.Attól függ mit akarok csinálni belőle,ha főzeléket akkor csak annyi vízben amennyi majdnem ellepi.Ha levest akkor bőven öntök bele,mert ha félig megfőtt még a tisztított sárgarépát és gyökeret is bele főzöm.Ha megfőtt teszek bele egy-két marhahúsleves kockát és a hideg rántással sűrítem.Tejföllel tálalom.Ha főzelék lesz belőle akkor ugyan ez az eljárás,de vagy sonkát főzök bele,vagy előtte való nap megfőtt sonka főzőlevével ízesítem és kevés sonkával is persze.Vigyázat a sonkalé nagyon sós és zsíros is lehet.Azért az előtte való nap főzöm a sonkát,hogy a levét jól lehűtve zsírtalaníthassam.Ugyanúgy berántom vagy behabarom mint a levest.Én ezt a két fajtát szoktam főzni,de úgy hogy egy se leves,se főzelék ne legyen.Ezt mindenki szereti.Úgy is lehet sűríteni,hogy rántás vagy habarás helyett a megfőtt bab egy részét vagy az egészet is akár leturmixoljuk kevés lével.Aztán visszaöntjük a többihez.

Jó étvágyat hozzá!

Címkék:

Karfiol leves

2009 június 17. | Szerző:

Szeretem a karfiolt rántva és főzéskor a leeső morzsákból is szoktam levest főzni.Ez egy kicsit kiadósabb és nehezebb.Mármint annak aki epés.

Veszek egy kilós fej karfiolt.Kivágom a vastag szárát.A rózsákat,persze tisztítás és átvizsgálás  után levágom közvetlenül a vékony szár kezdeténél,és a vékony szárat is felkarikázom.Az egészet egy nagyobb lábosba öntöm és felöntöm kb.1,5-2,5 liter vízzel.Ezután felteszem főni,kevés sóval ízesítve./Lehet vegetával is sózni/.Ha a vékony felkarikázott szár is puha,akkor úgy 1,5 pohár tejfölhöz öntök 2-5 evőkanál kaukázusi vagy más kefirt,vagy joghurtot.Teszek bele a lé mennyiségéhez mérten 1-3 evőkanál lisztet vagy keményítőt,és egy-két csokor zöldpetrezselymet nagyon apróra vágva.Az egésszel behabarom a levest.Utólag ízesítem ha kell.PL: só,bors,vegeta,esetleg fokhagyma ha valaki úgy szereti.Egyet rottyan és kész is.Vigyázzunk hogy ne legyen túl sűrű mert akkor kénytelenek lennénk hígítani és ez az íz rovására menne.Ha leturmixoljuk,akkor krémleves lesz belőle.Az is finom.

Jó étvágyat hozzá.

Címkék:

Nyúl ragu leves

2008 április 19. | Szerző:

Ha már írtam nyúl brassóit,akkor a megmaradt csontot is leírom miként hasznosítom.

 

Nyúl becsinált: Veszek 1-2 nyuszi lehúsolt csontját,amit az izületeknél elvágok,hogy kisebb darabokat kapjak.Felteszek 2-3 liter vizet,amibe beleteszem a húsos csontokat,és főzni kezdem lassan.Ha félpuha,belevetek sárgarépát,gyökeret,és bármilyen leveszöldséget,amit a család szeret,és ha van 1-2 zöldpaprikát kettévágvaHa valaki szereti egy paradicsomot is bele lehet tenni,sózom esetleg borsozom.Mire kész,csinálok egy petrezselymes rántást,amit addigra jól lehűtöttem,és berántom vele a levest.Tejföllel tálalom.Vigyázat!!!!Vegetát ne tegyünk bele,mert édeskés lesz tőle és szerintem a nyúlhús úgy nem jó.Lehet csinálni lájtosabbra,ha nem rántjuk,hanem tejföllel és liszttel habarjuk be.Persze a habarásba is kell a zöldpetrezselyem!Én tálaláskor “nyers”vágott zöldpetrezselymet is teszek rá.

Jó étvágyat hozzá.

Címkék:

Hamis zöldborsó leves

2008 április 16. | Szerző:

Hamis zöldborsó leves.

Gyerekkorunkban mikor még nem volt mélyhűtő szekrény,egy idő után kifogytunk a friss zöldborsóból,és a konzervből is.Nagyanyáink találták ki de mai viszonyokra adoptálva adom közre.

 

Veszek két nagy csokor zöldpetrezselymet,megmosom,és nagyon apróra felvágom.Teszek fel kb két liter vizet forrni.Ha meleg beledobok egy húsleves kockát,én marhahúslevest szeretem,és bele a petrezselymet.Ha kell csipet sót,és 3-4 evőkanál kristálycukrot. főzöm úgy 5-10 percig,fedő alatt.Ilyen egyszerű.Izlés szerint lehet több leveskockát,és több vagy kevesebb cukrot.Nálunk nem szokott megmaradni,de hidegen is kitűnő.

Címkék:

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!