Grenadirmars
2009 június 23. | Szerző: Ali
Grenadirmars.
Gyerek koromban így hívták szüleim a gránátos kockát.Mindig is szerettem,de sajnáltam rá az időt az elkészítésére.Végül kitaláltam egy pofon egyszerű módot a gyors elkészítéséhez..Íme.
Veszek úgy fék kiló megtisztított és kockára vágott krumplit,és annyi vízzel hogy ellepje,felteszem főni.Sózom is persze.Ugyanakkor egy fazék vizet is felteszek félkiló tészta főzéséhez.Mikor forr,kevés olajat vagy zsírt teszek bele,és egy evőkanál sót és azonnal beleteszem a száraztésztát.Többször keverem le ne süljön.Amíg fő,megpucolok egy nagy fej vörös vagy lila hagymát és mangalica zsíron vagy olajon megsózva,fedő alatt megpárolom üvegesre.Ha kész teszek bele jó evőkanálnyi piros édes paprikát,keverek rajta egyet,és azonnal felöntöm kevés vízzel.Vissza rá a fedőt,pár perc alatt megfő.-Ha pirosra pirítjuk a hagymát akkor sosem fő meg,mindig kemény marad.-Innen már csak sétagalopp az egész.Leszűröm a megfőtt krumplit,rádobom a hagymás alapra,és a leszűrt tésztát is hozzá öntöm.Keverem,sózom,fehér borssal megszórom.A legjobb a kis kocka tészta,de bármilyen tészta megfelel hozzá.Ha lehet,kissé túl kell főzni a krumplit,hogy keverés közben kissé szétessen.Kovászos uborkával nagyon finom.Még hidegen is Isteni.
Jó étvágyat hozzá!
Rizses lecsó szardiniával
2009 március 5. | Szerző: Ali
A katonaságnál kaptunk néha hasonló konzervet,és azt szerette mindenki.Ha nem is tudom mi volt az eredeti recept,megpróbáltam hasonlót készíteni.Szerintem sikerült is elég jól.Nagyon nehéz kaja,csak erős fizikai munkát végzőknek ajánlom a korlátlan fogyasztását!
1/4 kg rizst megfőzök sós vízben.1 üveg saját magam által eltett paradicsom nélküli lecsóval nyakon öntöm.Kevés piros paprikával színezem,és bele keverek 2 doboz jól összetört paradicsomos szardinellát,levével együtt.A tűzről levéve inkább többször sózom és keverem össze,mint hogy egyszer elsózzam.A végén lehet tenni bele egy evőkanál kristálycukrot.Attól megszelidül a paradicsom.Ha nincs paradicsomos szardínia,lehet bele tenni olajosat is /leve nélkül/ és akkor kell bele a főtt,vagy sűrített paradicsom egy kevés.Kb 1-2 evőkanál..Lehet saláta levélbe csomagolni kis falatnyi adagokat és úgy feltálalni.Nagyon szomjas lesz tőle az ember,úgyhogy sör vagy bor korcsolyának is kitűnő.
Ha valaki fokozni akarja az ízeket,tehet kevés őrölt borsot,vagy más aromás fűszert is bele.
Jó étvágyat.
Rakott kel
2009 január 26. | Szerző: Ali
Rakott kelkáposzta:
Sokféle hússal próbáltam már megcsinálni a rakott kelkáposztát,de a legfinomabb talán a nyúllal készült volt.Korszerű könnyű könnyen emészthető és alig zsíros.
Veszek egy kb 1,5 kg-os tisztított nyulat.Ez pucolva értendő súly.Leszedem a csontról a húst és ledarálom.Hagymát fonnyasztok kevés zsiradékon fedő alatt,és ha üveges már ,rádobom a darált húst.Sűrűn kevergetve fedő alatt puhára párolom.Nemigen kell hozzá vizet tenni.Közben felteszem a kb 1-1,5 kg -os kelkáposztát tisztítva és négyfelé vágva kevés sós vízben ,lehetőleg pároló rácsra fedő alatt főzni.Hamar megfő,vigyázzunk szét ne essen.Ha kész,kivesszük a fazékból és lecsepegtetjük.25 dkg rizst megfőzünk.Egy tűzálló tálat,tepsit,lábost,stb.használunk az összerakáshoz.Az aljára a kel leveleit tesszük hogy mindenütt befedje az edény alját.Rá kerül a főtt rizs majd a húsból is egy vékony réteg.Sózzuk borsozzuk majorannázzuk.Megint kelkáposzta,rizs,hús.Só,bors,majoranna.Addig rétegezzük míg van mit felhasználni,majd a tetejét meglocsoljuk pár pohár tejfölell.Kb 40 perc alatt sül meg a sütőben.
Ha a húst akarjuk fűszerezni akkor ha megpuhult akkor tesszük rá a sót borsot majorannát.Én egy kis zúzott vagy reszelt fokhagymát is teszek bele,úgy finomabb.Ha így járunk el akkor az összerakásnál vigyázni kell a fűszerekkel!!
A maradék csontból finom húslevest lehet főzni ,nagyon kevés zöldséggel,mert az édesíti a levest.Én inkább marhahúsleves kockát teszek bele és levestésztát.Jó étvágyat hozzá.
Gombás lecsós rizs
2008 május 26. | Szerző: Ali
Gyorsan finomat olcsón!
A gombát nem szoktam meghámozni,mert így intenzívebb az íze.Először megpucolom ,majd megmosom,úgy hogy a spóratartó lemezei közé ne menjen víz,mert akkor megszívja magát vele.Ha nagyon feketék a lemezei,akkor kiskanállal kikaparom őket.
Egy üveg házilag eltett lecsót,/én nem teszek bele paradicsomot/ beleöntök egy jól záródó fedelü lábosba.Pucolok hozzá kb 10 db. csiperke gombát,és beleszeletelem rusztikus darabokra.Úgy 10 percig főzöm fedő alatt,majd beleöntök egy közepes bögre rizst.Azzal jól átforgatom,majd felöntöm ugyanazzal a bögrével mért 3 szor annyi forró vízzel.Sózom,borsozom,kevés vegetát teszek bele,és addig főzöm rotyogás után kis lángon,míg a rizs megduzzad,és puha lesz.A végén egy nagy paradicsomot teszek bele felvagdalva,és azzal is főzöm pár percig. Ha kaszásoknak,nehéz testi munkásoknak csináljuk,lehet tenni bele karikára vágott kolbászt is.
Majorannás nudli
2008 február 24. | Szerző: Ali
Majorannás nudli.
Bakos nagyapám másik kedvenc étele volt a majorannás nudli.Persze sosem csinálták nudlival,mert az macerás volt,de úgy is finom.Egyszerűen főtt metélt,vagy bármilyen főtt száraztészta jó hozzá.
Veszek bármilyen darált húst,kb 1 kilót.Én nyulhússal,marhával,kecskével pulykával is kipróbáltam,de a sertés a nyul és a kecske volt a legfinomabb,és leggyorsabban elkészíthető.Zsíron fedő alatt megsózva párolok egy nagy fej vöröshagymát,ha kész,rádobom a darált húst.Saját levében addig párolom fedő alatt míg puha nem lesz.Ha mégis kellene ,mindíg csak kevés vizet öntsünk alá.Ha puha,megszórom majorannával, fehér,vagy feketeborssal,és megsózom.Jól összekeverem.Nem kell félni a sótol,mert az egészet úgyis ráöntöm a fél kiló kifőtt száraztésztára.Összekeverem,és azonnal lehet tálalni.Adok hozzá tejfölt,és esetleg reszelt sajtot.Ha spórolósan csinálom,akkor növelem a tészta adagot.Csináltam már úgy is,hogy tettem bele a húsba,marhahúsleves kockát a végén,nagy sikere volt.
Azért használok fehér borsot,mert az nem bántja annyira az epéseket,mint a feketebors.Jó étvágyat.
Savanyúkáposzta másképpen
2008 február 24. | Szerző: Ali
Savanyú káposzta másképpen.
Régebben minden évben ősszel,szeptemberben vágtam egy-két kecskegidát,amik tavaszi születésűek voltak.Magam neveltem belőlük többet is.Kb. 6 hónapos korukban levágva,még ki is lehet rántani,ha szerencsénk van.De pörköltnek,sütni,levesnek,vadasnak,sőt darálva majorannával elkészítve is remek.
Veszek kb.1 kiló,kecske,vagy borjú,esetleg fiatal marha húst./Ha öreg marha van csak, akkor kuktázom/,de azzal is jó.Szóval felkockázom mint a pörköltnek valót,és mangalica zsíron fonnyasztott sok vöröshagymára dobom.Fedő alatt megpárolom.Lehetőleg nem teszek alá vizet,csak a saját levében főzöm meg.Ha nem megy így,akkor is mindíg csak egy pici vízzel hígítom egyszerre.Ha megfőtt,és puha,teszek bele sót,és 2-3 db paradicsomot.Megvárom míg szétfő,és kicsit sütöm is a zsírján a húst majd kevés piros paprikát dobok rá,amit ha elkevertem,rögtön felengedek kevés vízzel.Ha kész,a piacon vett kb. háromnegyed kg savanyú káposztát,amiben babérlevél és egész feketebors is van,kinyomom a levét,de nem dobom ki.Ha nagyon savanyú,akkor ki is mosom egyszer.Ráteszem a húsra,és felöntöm 1,5-2 liter vízzel.Ha valaki levesesebben szereti,akkor több vízzel,de akkor teszek bele egy marhahúsleves kockát is.Addig főzöm kislángon rotyogtatva amíg megpuhul a káposzta.Ha lassan forr,nem kell annyiszor keverni,nem ég oda.Teföllel tálalom.
Ha a társaságnak nem elég savanyú,akkor az elején kinyomott lével,amit félretettünk lehet ízesíteni,esetleg citromlével is.Amikor hagymát fonnyasztok,mindíg fedő alatt,megsózva teszem,mert akkor az epéseket nem bántja annyira.Jó étvágyat hozzá.
Gyuvecs
2008 február 23. | Szerző: Ali
Gyuvecs,Milo bácsi kedvence.
Ürmössy-Bakos- nagyanyám tanulta Zentán a háború alatt Szavéta nénitől.Ez volt a férje,Milo bácsi kedvence.Megjegyzem ,miután Bakos nagyapám,a férje megkóstolta,az ő kedvence is ez lett.Mivel ő katona tiszt volt Gyulán,ezért sokszor napokig nem tudott hazamenni.Egy-egy gyakorlat után mikor hazatelefonált ,nagyanyám megkérdezte,mivel várjalak Zolikám?Mire nagyapám,meleg fürdővel,és gyuveccsel Ilonkám.
Veszek egy nagy jénai tálat,és kizsírozom az alját és az oldalát is.Karikára vágok vöröshagymát ,és kirakom az egész alját és oldalát a jénainak ,a hagymakarikákkal.
Főzök egy csomó,legalább fél kiló rizst.Veszek karaj,vagy még jobb a tarja szeleteket,és kissé kiklopfolom.Személyenként,legalább egy szeletet kell számolni.Az sem baj ha kicsik a szeletek,akkor több kell belőle,de azért jó.Ezeket a hús szeleteket megsózom,lehet borsozni is,és hirtelen zsírban kisütöm,mindkét oldalát.Veszek egy csomó paprikát,én úgy legalább 2 -3 kilót szoktam megcsinálni hozzá,lecsónak,és nem teszek bele paradicsomot!Ha kész van hozzá minden,és kissé ki is hűlt,akkor elkezdjük összerakni.A kizsírozott,hagymakarikás jénaiba,először egy réteg rizst teszünk,1-2 cm vastagon,Erre jön a sült húsból egy réteg,majd a lecsó is egy vékony rétegben.Sózzuk,borsozzuk,és kevés pecsenye zsírral meglocsoljuk.Megint rizs jön rá,majd a hús,végül a lecsó.A tetejére mindig rizs kerüljön úgy ,hogy kb 1 cm-rel a perem alatt legyen.Ha kész karikára vágott paradicsommal kirakom a tetejét,és ráöntök 2-3 pohár tejfölt.Ezt nyáron,mikor szezonja van,beteszem a hűtőbe egy éjszakára,de reggel kiveszem,addigra összeérnek az ízek.Délre felmelegszik annyira,hogy hideg sütőbe betéve nem reped szét,a jénai,ha alágyújtok.Kb 1 órát sütöm nagy lángon ,fedő nélkül.Akkor jó, ha az oldalán a hagymakarikák sárgásbarnák.Minél sötétebb annál jobb.Ha marad,már ha marad,este is finom hidegen,sőt másnap is meg lehet melegíteni.Persze akkor hűtőzni kell,meg ne romoljon.A rétegeket kissé össze is lehet nyomkodni,akkor több fér bele.Persze minél több benne a hús,annál finomabb.Nálunk sosem marad meg másnapra,mert a gyerekeim is ,meg mi is a feleségemmel,”rájárunk”még délután.Ez nálunk ünnepi,vagy vasárnapi ebéd szokott lenni.A családom csemege uborkával szereti,én uborka salátával,vagy céklával,ami ecetes,és édes.Jó étvágyat hozzá.
Nyul brassói aprópecsenye.
2008 február 11. | Szerző: Ali
Rendhagyó ,de már mindenféle húsból elkészítettem ezt a kaját.Volt borjú,sertés,csirke, pulyka.De ez talán a legfinomabb,és legkönnyebben emészthető.Vagyis korszerű.
Veszek pár nyulcombot,gerincet,és bordát.egy kb 2 kg-os nyuszi pucolva elég egy négy tagu családnak vacsorára.Megfonnyasztom a zsiradékon,-én mangalica zsírt használok ha lehet,az nem árt-a vöröshagymát.A húst kicsontozom,és apróra vágom.
Rádobom az üveges,kevés piros paprikával megszort,és kevés vízzel azonnal felengedett hagymára.Nagyon kevés vizet használok,kb fél decit.Esetleg lehet helyettesíteni kevés fehérborral.Ezen fedő alatt puhára párolom.Közben többször keverem de teflonban nem kell annyiszor.Ha majdnem kész,teszek bele sót,fehérborsot,esetleg majorannát,és sok fokhagymát.4-5 gerezddel is ha kisebb.
A végén 1-2 csokor petrezselymet apróra vágok,és rádobom.Ezzel már csak 1-2 percig sütöm.Az előre megfőzött krumplit hozzákeverem,és egyet rottyantok rajta.Én kiskockára vágva szeretem hozzá megfőzni.Nem muszáj hozzákeverni,van aki úgy szereti mint egy feltétet.Ha nem sikerült a zsírjára sütnöm a húst akkor inkább ráöntöm ha jól le van csepegtetve a burgonya,mert az felszívja a szaftot.Az az igazi,ha a főtt krumplit zsírban vagy olajban előtte megsütjük.Jó étvágyat!
Szüreti egytálétel
2010 október 20. | Szerző: Ali
Még a hetvenes évek második felében Szerencs környékén éltem és ott ettem több változatban ezt az egyszerű de tartalmas kaját,amit főleg nehéz munkakor és főleg szüret közben ebédre-vacsorára adtak.
Szüreti egytálétel.
Egy nagy vagy két közepes fej hagymát pucolok,felaprózok,és zsíron vagy olajon megdinsztelek üvegesre.Teszek rá egy-két csöves zöldpaprikát,kockára vágva,majd tisztított felkockázott burgonyát,úgy egy kilót.pár percig lassú tűzön párolom,majd megszórom piros paprikával,felöntöm vízzel hogy jól ellepje.Batonra vagy karikára vágok pár sárgarépát,és gyökeret,majd ez is belemegy.Sütök lecsókolbászt úgy 15-30 dkg-ot felkarikázva,és a levesbe szedem,Lehet bármilyen felvágott is,de akár füstölt kolbász karikára vágva és megsütve.Ha majdnem puha a krumpli,beleteszek úgy fél kiló tarhonyát vagy száraz kockatésztát vagy bármilyen száraztésztát,amihez annyi lé kell hogy ne legyen túl sűrű és meg tudjon főni a tészta.Csinálják ezt úgy is,hogy főtt babot adnak hozzá a tészta helyett.Füstölt hússal is lehet készíteni.Ha tésztával készül,akkor sózom,borsozom,kevés köménymag is jó bele őrölve és aki szereti finom bele egy csipet tárkony.Én rossz szokásomhoz híven a levébe az első forráskor teszek egy marhahúsleves kockát.Ha kettőt teszek bele,akkor vigyázni kell a többi fűszerrel.Ha valaki szereti,tehet bele erős paprikát ízlés szerint,no attól megy igazán a szüret!
Jó étvágyat hozzá!
Oldal ajánlása emailben
X