Szalalkális süti
2008 február 23. | Szerző: Ali |
Ezt a receptet apai, Csermely nagyanyámtól “örököltem”.Édesapám kedvence is volt,és persze az egész családunké.Minden sátoros ünnepen megcsináltuk,úgy karácsonykor,mint húsvétkor,szülinap,névnap,de ha gyorsan kellett valamit összedobni,akkor is jó és olcsó.Elég sokáig eláll.
70 dkg liszt,20 dkg zsír,20 dkg cukor,2 kávéskanál szalalkáli kevés tejben áztatva,1 citrom héja,1 egész tojás,és 1 sárgája.Tejjel közepes lágyságu tésztát készítünk,fél kisújj vastagra kinyújtjuk.Babapiskóta,csillag,hold,vagy bármilyen formára kiszaggatom. Tojás fehérjébe mártom ,amit nem verünk fel, és aztán kristálycukorba mártunk,és tesszük a tepsibe egyből.4-5 fokon,gázsütőben megsütjük világosra.Tehát forró sütőbe teszem.Mikor kivesszük,még puha,nem kell félni tőle.Én trokserrel veszem ki,vagy spaklival,akkor nem törik össze.Pár perc mulva megkeményedik.Vigyázni kell hogy az alja ne barnuljon meg nagyon.Ezért én mindíg legfelülre teszem a tepsit.Ha gyerekzsúrra készítem akkor két-két egyforma figurát lekvárral összeregasztom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: