Ischli fánk,vagy Isler

2011 szeptember 14. | Szerző:

Régóta készítem már a Horváth Ilona szakácskönyvéből!Szerintem ő az etalon Magyarországon.Szoktam a Linzi koszorú receptjéből is csinálni.Ez most az általa leírt “eredeti”Ischli fánk!

 

Isler

20 dkg liszt,10 dkg mandula-szerintem ebből jobb-,vagy dió megdarálva,15 dkg vaj,5 dkg cukor,reszelt citromhéj,1 kanál rum vagy pár csepp citromlé.

A tésztához valókat késsel lehetőleg hidegen összedolgozzuk,majd hideg helyen fél órát pihentetjük.Fél centi vastagra kinyújtjuk,kerek kiszúróval kiszaggatjuk.Lehet kicsi vagy nagyobb pogácsa szaggató is.Közepes tűznél világosra sütjük.Kettesével lekvárral összeragasztjuk,majd csokimázba mártjuk.Én legalább két adagból csinálom egyszerre,és a kisebb pogácsa szaggatóval.Ha összeragasztottam már barack lekvárral a két korongot,beteszem a hűtőbe,vagy hideg helyre és ha jól lehűlt csak akkor mártom a mázba,így fényes lesz és kevesebb csöpög le róla,mert azonnal rádermed,és a mártogatáskor sem esik szét olyan könnyen.

Csokimáz:6 dkg cukor,3 dkg kakaó,3 dkg vajból készített máz.

Jó étvágyat hozzá!

Címkék:

Imre bácsi,és Ilonka néni féle kőttes.

2008 március 8. | Szerző:

Ilonka néni féle kőttes.

Kedves szomszédom Imre bácsi kedvence,aki kedves ismerősétől ,Ilonka nénitől tanulta.Egy ideig mindenki elveszettnek hitte ezt a receptet,de a napokban rátaláltam.Csak nekem volt meg leírva,és végre megvan.Most közzéteszem.

 

1 kg liszt

1 kocka ráma

3 dl tej

3 -5dkg élesztő,kb

2 db tojás

Az alkotórészeket összekeverem,cipóba,kicsit pihentetem,kb 10 percig .Reszelek kb 2,5 kg almát,cukrozom,fahéjazom,és ha levet eresztett kinyomom alaposan.A tésztát két felé osztom,kinyujtom két lapra és tepsibe,alulra teszek egy lapot.Rá a kinyomott almát,majd a másik lapot.Megkenem tojással,ha pihent egy fél órát legalább,megszurkálom villával.és sütőben kisütöm.Kb két tepsi lesz belőle ha nem túl nagyok .

Lehet más tölteléket is tenni bele,pl:cukrozott darált mákot,és hozzá baracklekvárt.De diós töltelékkel is finom,persze ahoz is kell egy kis lekvár,mert különben nagyon száraz lesz.De nagyon finom tojássárgával,és cukorral elkevert túróval,amibe vaniliát,és mazsolát,kevés  mézet,esetleg tejfölt  is teszek ha nagyon száraznak tünik.Jó étvágyat.

Címkék:

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!