Kecske,vagy birka pörkölt

2008 július 22. | Szerző:

Birka vagy kecske pörkölt:

Nem mindenki szereti a birka vagy kecske pörköltnek a birka faggyú ízét.
De szeretné élvezni a birka többi ízét.Ezt próbáltam meg úgy elkészíteni,
Végh Antal után szabadon,hogy finom legyen.

 

Végy kb 2 kg birka pörköltnek való csontos húst,amit fűrésszel vágtak fel és nem bárddal,tehát nincs benne csontszilánk.Alaposan mosd meg,de ne áztasd!Szedd le az összes faggyút amit le lehet!Tedd fel főni hideg vízben.Ha forrni kezd,szedd le a habját amíg tiszta nem lesz a víz.Ez kb.10-15 perc.Ezután le kell önteni a vizet,és rögtön hideg vízzel átöblíteni,majd szűrőre tenni,hogy jól lecsöpögjön.2 db hagymát félfőre karikázom,és csinálok egy pörkölt alapot.Ha a hagyma üveges,mehet rá a piros paprika,és elkeverés után rögtön kevés vízzel felöntjük,hogy ne keseredjen meg a paprika.Rátesszük a birka vagy kecske húst,és elkezdjük párolni úgy mint szokás, rövid lében a pörköltöt.Már az elején teszünk bele pár szem-5-6 összenyomott borókabogyót,mustármagot-1 mokkáskanálnyit,őrölt köményt ,pici koriandert,majorannát,őrölt fehérborsot,kevés vegetát.Ha a hús kezd lejönni a csontokról,még utána sózom.Ha majdnem kész,beleteszek 2-3 közepes paradicsomot jól szétnyomva.Csak eggyet forr,kb 5 perc és kész.Ha kész ,mivel én petrezselyem mániás vagyok egy nagy csokor petrezselyem zöldet apróra vágok,és kis tányérban hozzá kínálom.Ha nincsenek kicsi gyerekek,és a köz úgy kívánja,teszek bele,akár a végén is jó,kevés csili paprikát,vagy erős zöldpaprikát apróra vágva szintén mellé kínálom egy csészében.A fűszerezés tájékoztató jellegü,ettől ízlés szerint kell eltérni,

Jó étvágyat!

Valaki írt egy kommentet ide,hogy tetszik a recept,de hiányolja belőle a bort.Nos kedves kommentelő.A bor miatt ,ami köztudomású hogy savas,a hús sokkal nehezebben fog megpuhulni!Ha már kész az étel tehát minden puha,akkor lehet bele kevés vörös bort önteni,de szerintem az inkább hozzá illik mint bele.Ez csak egyéni vélemény és nem kell komolyan venni ha nem akarod!

Címkék:

Nyúl paprikás

2008 április 19. | Szerző:

Nálunk mindenki szereti a pörkölteket,mivel gyors,egyszerű és kiadós,laktató étel.Ez mivel nyúlból van,még vacsorának is fogyasztható, egy egészséges embernek nem lesznek éjszaka rém álmai tőle.

 

Nyúl paprikás: Veszek egy minél öregebb és nagyobb nyulat.Felvágom mosás után úgy,hogy a vastag részekről a hús nagyját levágom és feldarabolom kockákra.Így könnyebben átpuhul,és a csont is szépen megfő.Mangalica zsíron fedő alatt fonnyasztok megsózva egy nagy fej,vagy több kisebb fej vörös,vagy lila hagymát.Ujhagyma idényben karikára vágott ujhagymát,de abból többet,esetleg pórét.Ha üveges,teszek rá pirospaprikát,azonnal pici,fél deci vízzel felöntöm,hogy ne keseredjen meg és máris teszem bele a húst.Ha lehet saját levében párolom,de ha kell pici vizet lehet tenni bele ha elfőtt.Fedő alatt főzöm, mikor majdnem puha ,megsózom,borsozom,és teszek bele 2-3 paradicsomot,amit még szétfőzök benne.Lehet csinálni fiatal nyulból is,és akkor gyorsabban megfő.A fiatal hús több levet ereszt így kevesebb vizet kell bele tenni.Egészen elfőzöm a levét,szinte zsírjára sütöm.Sokszor kell keverni,nehogy odaégjen.Tejföllel tálalom forrón.Ha véletlenül marad egy kevés pörkölt ami senkinek sem elég egy étkezésre,akkor másnap krumplival és vízzel felteszem főni,mint egy levest,esetleg  galuskával,vagy levestésztával,és ha puha,behabarom tejfölös liszttel,mint a ragulevest.A krumplit ha jól szétfőzöm,még habarni sem kell,mert az besűríti ,csak tejfölt adni a leveshez tálaláskor.Vigyázat,a zöldség is édesíti a levest,és mint már utaltam rá a nyul nem igazán jó édesen.A burgonya semleges,az nem árt neki.

Jó étvágyat

Címkék:

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!