Zöldbab főzelék.

2009 június 21. | Szerző:

Zöldbab főzelék.

A zöldbab az egyik olyan kaja amit gyerekkoromban szívből utáltam.Nem azért mert édesanyám nem csinálta jól,hanem mert mindenki így csinálta ahogy ő és én azt nem szerettem.Különben remek szakács volt.Most azt írom le ahogy én szeretem.

 

Veszek egy jókora adag zöldbabot amit lehetőleg én termelek és nincs agyon permetezve és műtrágyázva.Sárga hüvelyű szálka nélkülit vetek.Megmosom és a végeit levágom.2-3 cm-es darabokra vagdalom és kevés vízzel felteszem kaporral együtt főni,fedő alatt.Ha kész,sózom,kevés cukrot teszek rá 3-6 evőkanálnyit.Annyit hogy kellemesen édeskés legyen.A lé mennyiségétől függően 1 pohár tejfölbe keverek 1-2 evőkanál lisztet vagy keményítőt és behabarom vele a főzeléket.Egyet rottyantok rajta,az ujraforrás után 3-5 perc és kész.Lehet úgy is csinálni hogy kevés joghurtot vagy kefírt is teszek a habarásba.Én hidegen szeretem a legjobban,de akkor nem jó ha keményítővel habartam be.Keményítővel csak melegen finom.A kapor vékony leveleit apróra vágva teszem bele,a szárát pedig csak belegyűröm egészben és azt a végén kiszedem.Lehet még vegetával is sózni.

Jó étvágyat.

Van egy másik változat is amikor kihagyom a kaprot,a cukrot és helyette úgy fél evőkanál tárkonyt teszünk bele és kevés füstölt kolbászt,amit a főzés végén gyorsan kiveszünk hogy el ne vigye a leves ízét..Persze ezt is mint mindent óvatosan kell kipróbálni,mert szerencsére nem mindenkinek ugyanolyan az ízlése.

Címkék:

Spenót,ahogy én készítem.

2009 május 23. | Szerző:

Spenót,ahogy én készítem.

Egyszer még legény koromban édesapám házának konyháját kellett újra betonozni,burkolni.Természetesen munka közben csak tábori konyha volt az előszobában,és nem találta főzéskor a sót,amit valamelyik doboz aljára száműzött.Ezért a spenót főzeléket tőlem kérdezte hogy megsózza-e vegetával ,és ha igen úgy megeszem-e.Persze rettenetesen éhes voltam,bárhogy is utáltam a spenótot,mondtam hogy mindegy csak együnk már.Azóta csak így vagyok hajlandó megenni,és szerintem fantasztikus íze van.

 

Veszek 2 db fagyasztott parajkrémet,azaz spenótot.Csinálok egy egyszerű rántást és ráteszek 1gerezd tört fokhagymát vagy félmokkáskanálnyi fokhagyma granulátumot.Erre megy rá a kiolvasztott de még hideg spenót,amint megérezni a fokhagyma illatát a rántásban.Ha felforrt ,beleteszek egy pohár tejfölt vagy kefirt vagy joghurtot.Akkor teszek bele kevés ételízesítőt és forralom pár percig állandó keverés mellett,mert pöfög és lő különben.Ha kell még akkor lehet kicsit sózni is.Van aki tejjel szereti,de szerintem a tejföl a legjobb.

Jó étvágyat hozzá!

Címkék:

Sárgarépa főzelék

2009 május 8. | Szerző:

Sárgarépa főzelék.

Gyerekkoromban nagyon utáltam a sárgarépa főzeléket.Mikor megnősültem a feleségem másképp készítette el mint ahogy addig ettem .Teljesen beleszerettem a főztjébe is.Íme az extra puritán,de nagyon finom kaja.

 

Veszek annyi répát amennyiből főzeléket akarok csinálni.Nálunk ez úgy 1,5-2,5kg között van.Alaposan megmosom,és krumpli hámozóval hajszál vékonyan meghámozom.A két végét levágom,de főleg a felső zöld felől amíg el nem tűnik a zöld karika,mert ez keserű.Azután a nagyobbik alma reszelőn lereszelem.Kevés zsiradékban felteszem lassú tűzön fedő alatt párolni,ha kell öntök alá kevés vizet.Megsózom kicsit és többször megkeverve lángelosztón ,megpárolom.Ha roppanós puha,vagy egészen az,akkor “kevés” kristálycukrot teszek bele.Úgy 6-7 evőkanálnyit a másfél két kiló répához.Aztán ha tejcukor érzékeny is eszik belőle akkor tejföllel és liszttel behabarom.A másik mód,ha megszórom liszttel vagy keményítővel,és feleresztem tejjel.A harmadik ha lisztezem és kaukázusi vagy más kefirrel eresztem fel.Lehet aludttejjel is.Ha nagyon finomat akarok csinálni akkor tejszínnel locsolom meg a tej helyett.Másik furfang ha az alapot csinálom akkor vajban párolom a répát vagy a párolás végén teszek bele keveset.Attól selymesebb lesz.

Másképpen is lehet elkészíteni!

A felaprózott lereszelt sárgarépát kevés zsiradékon párolni kezdem.Közben felteszek úgy másfél-két deci vizet forralni.Ha forró beledobok két marhahúsleves kockát,és kevés forralás után a répára öntöm.Többször kevergetem,fedő alatt párolom!Ha puha a répa,két-három evőkanál cukrot,és fél csokor apróra vágott zöldpetrezselymet belekeverek két deci tejfölbe,két-három evőkanál liszttel,és jól összekeverve behabarom a répát vele.Ha kell a végén még lehet sózni !

Jó étvágyat hozzá!

Címkék:

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!