Krokett másképpen
2010 február 8. | Szerző: Ali
Burgonya krokett ahogy mi szeretjük.
Nagyon untam már ezt a krumplis feltétet,különben is romlik a hallásom a sok burgonyától.Ja meg izzad a lábam is. Félre a tréfával,egy Gyöngyösi étteremben ettünk nemrég krokettet,és mivel burgonyaporból vagy miből készült és fagyasztott is volt a feleségem nem akarta megenni .Azt kérdezte tudok-e ennél jobbat csinálni.Hát így született meg ez a recept,ami mint szinte minden ide leírt receptem rugalmas ,és bármit lehet vele kísérletezni,változtatni.
Kell hozzá 30 dkg főtt áttört krumpli,amit jól kihűtünk.10 dkg liszt,1 db tojás,só,kevés bors,aki bírja kevés szerecsendió,zöld petrezselyem fél-egy téli csokorral,felaprítva.A téli csokrok kisebbek mint a nyáriak!Ezeket összekeverjük,deszkán egy hüvelykujjnyi hurkát csinálunk belőle,és felszeleteljük 7-8 cm-es darabokra.Lisztbe,tojásba,morzsába mártjuk,és zsiradékban mint a rántott húst kisütjük.Eddig olyan mint a legtöbb szakácskönyvben ahogy le vagyon írva.De!
Veszünk kb.10 dkg füstölt szalonnát,amit nagyon apróra felszeletelek és teljesen pörcre kisütöm.Leszűröm.Ezt ha kihűlt keverem bele a még éppen összekevert “nyers “masszába.
A másik variáció,szintén hasonló.Füstölt kolbászt vékony karikára vágunk és kisütjük szárazra,majd ha kihűlt felaprózom és megy a masszába.
Meg lehet csinálni felvágottal, bármilyen sonkával,vagy maradék sült hússal.
Esetleg vegáknak sült hagyma karikákkal,vagy fokhagymával is jó.
A sült hagyma karikát úgy készítjük hogy felkarikázunk annyi hagymát amennyi kell,nem túl vékonyra,karikáira szedjük,lisztben megforgatjuk és zsiradékban kisütjük.Ez önmagában is finom feltét ha megsózzuk és ha bírja az epéje a fogyasztónak.
Firenzei szelet.
2009 június 21. | Szerző: Ali
Firenze szelet.
Nemrég egy étteremben az étlapon fedeztem fel,és remélem nem haragszanak meg érte,de lemásoltam és kissé át is formáltam a magam ízlése szerint.Különben nagyon finom volt!
Úgy készül mint a szántódi ropogós,csak a tölteléke más.Veszek pár szelet karajt vagy tarját,amit kiklopfolok,besózok,és megtöltök a következő töltelékkel.Gombát tisztítok majd megmosom és felszeletelek.Kevés zsiradékon megpárolom,fedő alatt,ha kell teszek kevés vizet is alá.Ha a forró zsiradékra dobom és megsózom akkor általában nem kell hozzá víz.Ha kész és kihűlt,összekeverem reszelt sajttal aminek fele füstölt sajt.Beletöltöm a hús szeletekbe,összetűzöm fogvájóval,panírozom és kisütöm.A végén Kihúzom a pálcikákat és srégen szeletelve tálalom körettel.Szerintem a sült hasáb burgonya petrezselyemmel megszórva vagy rizi-bizi illik hozzá ,és csemege savanyú uborka.Amit én változtattam rajta az az hogy füstölt sajt is van benne és a gombát kissé megszórtam fehér borssal is.
Jó étvágyat hozzá.
Sajttal sonkával töltött karaj,gazdagon
2008 március 8. | Szerző: Ali
Ezt az ínyenc kaját a minap ettem Békésszentandráson a Csücsökben.
Ugyan úgy készül mint a sajttal sonkával töltött karaj.CSAK,és ez a lényeg,füstölt sajttal töltjük meg,és főtt füstölt tarjával.Amitől igazán különleges,a fokhagymás tejföl,amit a sajtra teszünk összetűzés előtt.A kevés,kb 1 evőkanál tejfölbe reszelünk,vagy apróra vágunk kevés fokhagymát,és ebből tesszük keveset a hús belsejébe.Nagyon izletes és zaftos lesz a hús tőle.Nagyon finom volt,sült krumplival.
Jó étvágyat!
Diétás fasirt
2010 március 11. | Szerző: Ali
Fasírt diétásan!
Nagyon szeretem a fasírtot,de tekintve a magasságomhoz mérten kissé nagy súlyomat,elkezdtem ilyen diétás ételeket készíteni,kitalálni.Íme az első “gyöngyszem”amire a feleségem azt mondta,végre egy jó fasírt!Ő nemigen szereti a húst.Legalábbis csak keveset a disznóból
Veszek kb 60 dkg darált húst.Reszelek 2 db megtermett sárgarépát,és a kisebbik lyukú reszelőn,minél finomabbra.A reszelék térfogata kb annyi legyen mint a húsé./A súlya persze több a húsnak./ Teszek hozzá 2-3 szelet teljes kiörlésű kenyérből reszelt morzsát,2-3 tojást,sót,fehérborsot,pici köményt,2 nyári csokor zöldpetrezselymet.Ha nagyon híg még így is,egy-két kanál TK liszttel sűrítem.Pogácsákat készítek belőle,és a TK lisztbe forgatom.Lehet kicsit több a bors,mert nagyon jó íze lesz tőle.Kicsit tovább kell sütni,de úgyis elég zaftos marad.Mindegy hogy zsírban vagy olajban sütjük,ugyanannyi a kalóriája,de az olaj élettanilag állítólag jobb.Ha elég forró,nem szív be magába túl sokat úgy sem.Ha kihűlt akkor is finom.
Szinte minden fajta húsból finom,de nyulat erre ne használjunk,mert a répától édes lesz az íze.Szóba jöhet a csirke,a pulyka,a borjú,a marha,a kecske.Ha férjnek készül,több borssal el lehet fedni a répa ízét,így be lehet csapni őket./Bocs fiúk/
TK = teljes kiőrlésű
Jó étvágyat hozzá!
Oldal ajánlása emailben
X