Rántott sertés köröm.
2016 március 27. | Szerző: Ali |
Nemrégiben a Facebookon kérdezett valaki arról,hogy milyen az a rántott disznó láb?Nos egykoron,a hetvenes évek közepén,még szinte minden télen csináltam.És honnan vettem a receptet? Ki gondolná,hát persze hogy a Szabad Európa rádión hallottam róla.Nos,mint hogy nem dúskáltunk akkor sem az anyagi javakban,ez egy nagyon különleges és főleg olcsó ennivaló volt,így sokszor csináltuk!
Rántott disznó láb,ahogy én tanultam!
Hozzávalók: Fejenként egy db disznóláb,lehetőleg fiatal,de nem feltétel.
Lábanként egy 6-8 cm-es sajt hasáb,vagy csík.Lehet füstölt is.
Ha van főtt sonka,főtt tarja,vagy sonka felvágott,lábanként egy szelet.
Só,bors,fokhagyma .Liszt,tojás prézli,a panírozáshoz.
A disznólábakat felteszem főni,lehet más kocsonya alapanyagokkal is csinálni,akkor jobb lesz a kocsonya,és csak ki kell venni a léből,ha kész! Teszek bele fokhagymát és borsot.
Ha öreg a láb,és csak azt akarok főzni,akkor lehet kuktázni is! Ha megfőtt,kiveszem a léből és végig hasítom a csont irányába,és ki is veszem belőle a csontot.Vigyázat,nagyon forró,és éget!Lehet kicsit várni is vele.Ha kijött a csont,az első köröm porc-csont darabkákkal,azonnal lehet tölteni a sonka szeletekbe göngyölt sajttal.Ha kell sózzuk,borsozzuk! Szerintem kelleni fog,de utána is lehet evés közben!
Ezután ha melegen töltjük gyorsan összefogom rolniba egy kis cukor spárgával,és úgy hagyom kihűlni.Ha azonnal kellene rántani,akkor panírozzuk,és sütjük.A vendégeknek pedig szólunk a benne lévő kötelekről! Ha ráérünk sütni,akkor beteszem a hűtőbe,és sütés előtt levágom a spárgát.Nemigen szokott nagyon szétnyílni,ha szorosan sikerült bekötnöm még melegen. Ha mégis,akkor ahol kinyílik,ott duplán panírozom és úgy sütöm.Lehet úgy is csinálni hogy lapokra szétvágom,magyarul ketté a köröm húsát,és mint a szelet húst úgy rántom ki.No akkor kell igazán jobban fűszerezni!
Ehhez nagyon jól illik a tartár mártás,/Nem a majonéz /-és egy kis Tokaji furmint. Mellesleg én a tartárt is avval a borral szeretem csinálni,így jó az összhang szerintem. Köret ízlés szerint,de a klasszikus burgonya,vagy rizs helyett jól illik hozzá a vegyes párolt zöldség.Sárgarépa,gyökér,brokkoli,zöldborsó,stb. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: