Tortilla /tortijja/ ahogy én készitem.

2014 február 27. | Szerző: |

Sokat keresgéltem a Net-en,mert nem akartam a boltokban megvehető,tartósítószerekkel teletömött,élesztős tortillát venni.Addig kerestem,míg a sok receptből ezt választottam.Nem pont olyan,mint leírták,van némi változtatás benne,de talán ez áll legközelebb a mexikói eredetihez.Veszek a boltokban kapható tortillához való kukorica lepény lisztet.Vagy Masa Harinát.Ez fontos,mert csak ezekből jó csinálni!

Egy bögre kukorica lepényliszt,egy- és egynegyed bögre finomliszt,vagy felesben lehet rétesliszt is.Ha a bögre 2,5 dl-es,akkor 2-4 evőkanál olajat.Én szőlőmag olajat használtam eddig,de a napokban megpróbáltam kókuszolajjal.Kicsit fel kell melegíteni,csak kézmelegre,akkor már folyékony is.Nagy csipet só,úgy fél teáskanálnyit teszünk hozzá,és kézmeleg vízzel összekeverjük.Mindig csak keveset téve a tésztához.Ha mégis sok került bele,javíthatjuk úgy hogy lisztet adunk hozzá.Pár perc alatt összeáll, lejön a kezünkről és az edényről.Ekkor ha jó rugalmas,belisztezzük,és nejlon zacskóban pihentetjük úgy két órát.El is tehetjük egy-két napra a hűtőben eláll! Ha fel akarjuk használni,kell egy nem túl jó teflon nyeles serpenyő,mint a palacsinta sütő,olyan nagy.Egy nagyobb lisztezett  vágódeszkán,vagy gyúródeszkán sodrófával kinyújtjuk a zölddiónyi tésztát,lefújjuk,leseperjük róla a lisztet,és beletesszük a forró száraz serpenyőbe.Azonnal kezdjük a következő adagot nyújtani,mert a tészta 1-1 perc alatt mindkét oldala megsül.Minden megsült lepény után,ki kell törölni száraz konyharuhával a serpenyőt,mert a következőnél már nagyon égni fog a visszamaradt liszt.Ha kész egy szelet,egy tányérba tett több rétegű papírtörlőre dobjuk,és rögtön letakarjuk másik ruhával.15 perc alatt,10-12 tortillát lehet sütni,jó szellőztetés mellett.Ha kész,a kihűlt serpenyőt áztatni kell,hogy felázzon a ráégett liszt.Úgy könnyen lemosható.

Töltelék!

Burgonya hámozóval,vagy más szeletelővel,V gyalu,hajszál vékonyra szeletelünk egy adag fehér nyers káposztát,hámozott sárgarépát.Savanyú uborkát,paprikát,amilyen vékonyra csak tudjuk felcsíkozzuk.Esetleg kígyóuborkát,ananászt,stb.Amilyen zöldség éppen kapható,az mehet bele.

Fél-egy decinyi kaukázusi kefirt vagy tejfölt összekeverek annyi csípős piros paprikával amennyitől nem lesz még túl erős,és ezt a hűtőben érlelem vagy két órát.Tehetek bele mustárt,tormát,vagy külön is adhatom hozzá.Paradicsom se rossz vele.Majonéz is jó.

Ha van maradék sült hús,vagy felvágott,esetleg sonka,az nagyon feldobja.

Mindenből teszek bele bőven,ízlés szerint,és tölcsér alakúra tekerem az alját behajtva.Szója szósz is finom a tetejére,meg ketchup.

A gyerekeim meg nem ették volna a nyers zöldséget ez előtt,most már repetáért jönnek.

Maradék főtt hús,esetleg pörkölt hús is jó bele.

Melegen tálaljuk.Ha marad tészta kisütve,ami nem megszokott nálunk,állítólag zacskóban hűtőben eláll.Másnap lehet mikrózni.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!