Ez nem az én receptem!!!!Szégyen és gyalázat hogy idegen tollakkal ékeskedem,ami mellesleg nem illik rám,de most igaz!Mentségemül szolgáljon az hogy egyszerűen beleszerettem ebbe a kajába,és én nem tudtam volna jobban leírni ,ezért inkább az eredetit adom közzé.Ezúton is bocsánatot kérve a szerzőtől,a “tollakért” .
Legjobb sült túrógombóc
Azt hiszem, megtaláltam a legtökéletesebb sült túrógombócot! A receptet Aliz konyhájában találtam,
ott ő azt írja, hogy szerinte ez csillagos ötös túrógombóc. Először azt
hittem túloz, de aztán rájöttem, hogy nem. Igaza volt!
Hozzávalók a gombóchoz:
- 0,5 kg túró
- 10 dkg cukor
- 3 szikkadt zsemle
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- tej (a zsemle áztatásához)
Hozzávalók az öntethez:
- 3 dl tejföl
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a tetejére:
Másfél
zsemlét tejbe beáztatunk, a másik másfél zsemléből zsemlemorzsát
készítünk. (Ha nem akarjuk a zsemléket ledarálni, akkor 3-4 evőkanál
zsemlemorzsával is helyettesíthetjük). A tejbe áztatott zsemléket
kicsavarjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. Egy jénai tálat
kivajazunk, és a masszából nagy gombócokat formázunk. Ebből a masszából 9
darab gombóc jön ki (de persze kisebbeket is csinálhatunk). Ezután a
tejfölt, a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, és ezzel
a keverékkel leöntjük a gombócokat. A tálat 200 fokra előmelegített
sütőbe tesszük, és kb. 15-18 percig sütjük.
Ötlet:
Ha csak friss zsemlénk van, akkor a zsemlét tegyük mikrohullámú sütőbe 1 percre, és – pár perc után – mire kihűl, szikkadt lesz.