Paradicsom ivólé
2010 szeptember 13. | Szerző: Ali |
Nagyon szeretem a paradicsomot,hidegen.Ha meleg,mivel epés vagyok,mindig ég tőle a gyomrom.Ha a hűtőből veszem ki és rögtön eszem is akkor semmi bajom tőle.Így vagyok a paradicsom levessel,és az eltett ivólével is.Én kitaláltam a magam verzióját,és ebből lehet akár levest,akár szószt is csinálni,vagy csak úgy egyszerűen meginni.
Paradicsom ivólé.Fűszeres!
Kb 10 kg paradicsomot megpucolok.Héjastul lepaszirozom.Felteszem főni,ha felrottyant onnantól számítva addig főzöm hogy a benne levő apró darabkák puhára főjenek.Kb:fél óra.Akkor teszem bele a sót és a cukrot ízlés szerint.Só úgy egy-két evőkanál,cukor úgy 4-6 merőkanál.Persze mindenki ahogy szereti.Teszek még bele kevés borsot,fél teáskanállal,és ugyanannyi őrölt fahéjat is.Bármelyik kihagyható,de szerintem a só,cukor,fahéjas mindenkinek ízlik.A fűszerekkel még legalább 10-15 percet főzöm.Üvegekbe töltöm és a tetejükre pici tartósítót teszek.Jól lezárom,és megy a száraz dunsztba amíg kihűl.Azért csak hozzávetőleges a fűszerezés,mert a paradicsom fajtája és érettsége nagyban befolyásolja a mennyiséget.Már jártam úgy is hogy szinte alig kellett bele tenni cukrot,olyan édes volt.Persze az ellenkezője is igaz,amikor majdnem a duplája is szinte kevés volt!Én Télen jó hidegen szeretem csak úgy magába meginni,de lehet belőle szószt,vagy levest is csinálni.Tessék vigyázni a fűszerekkel ha még valaki nem gyakorlott az elkészítésben,mert kivenni már nem lehet belőle,ezért tessék kóstolgatni !!!!
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: