Kaporszósz!
Nagyon szeretem a kapor ízét,és a kaporral ízesített ételeket.Édesanyám is sokszor csinált kaporszószt,és a maradékot mindig a hűtőbe tette,amit rendszeresen jég hidegen én ettem meg,kenyérre kenve,vagy mártogatva.Persze fokhagymából is lehet ezt csinálni ugyanígy,csak abba nem kell cukor,és esetleg az ételtől függően lehet kicsit savanyítani is.
Veszek egy 10 dkg-os darab vajat,felolvasztom és liszttel csinálok egy fehér rántást./kb-2-4 evőkanál liszt kell hozzá,attól függően hogy mennyit akarunk csinálni,vagy milyen sűrűre/.Ha kihabzott,felengedem a nedves hozzávalókkal,amik a következők:fél pohár tejföl,2 dl kaukázusi kefir,1-2 dl víz vagy tej.Jól összekeverve!Én nem használok tejet,de van aki úgy szereti akkor víz helyett azt kell bele tenni.Belevágok egy nagy csokor kaprot,csipetnyi sót,kettő-négy evőkanál cukrot.Lehet több vagy kevesebb a cukor,ízlés szerint.Én édesen szeretem.kiforralom,állandó keverés mellett.
Lehet olajjal is csinálni vaj helyett,de szerintem így finomabb.Ha jól le van hűtve,sültekhez ,fondühöz,kiváló.Még rántott cukkinihez,padlizsánhoz is kiváló.