Füstölt főtt császár szalonna és pulyka

2009 november 5. | Szerző: |

Füstölt főtt császár szalonna!

Nagyon szeretem a füstölt és főzött sonkát,de szója allergiás vagyok,a feleségem pedig a pácsóra neheztel.Éppen ezért kitaláltam hogy lehet többféle képen is elkészíteni ezt a finomságot házilag,vegyszer és adalék nélkül.

 

Elmegyek a henteshez és kérek tőle borda nélküli császár szalonnát,vagy hasaalja szalonnát.Megmosom hideg vízben és felszeletelem úgy 10-15×30 cm-es csíkokra.Ha kész,beleteszem egy fazékba,lábosba,amiben úgy fér el hogy minél kevesebb víz hozzáadásával is ellepje.A vízbe teszek Kb.40-50 dkg tengeri vagy bármilyen sót,két egész fokhagymát egészben lereszelve,és egy fokhagyma granulátumot.Az egészet felteszem főni,forrás után nagyon csendesre.Ha megfőtt,benne hagyom kihűlni.Vigyázat nem szabad szétfőzni,mert akkor nem lehet könnyen felakasztani a füstre.Ha mégis túlfőztük akkor többszörösen átkötjük cukorspárgával,és akasztáshoz hagyunk egy kb.15 cm-es fület.Ha kihűlt,kivesszük megmossuk,és egy két napig szellős hideg helyen szárítjuk.Majd a füstölőbe visszük egy, azaz egy napos füstre.Ha az is kész,pár napig szellőztetjük hideg helyen,és mielőbb megesszük.Szerintem az utóbbi a legkönnyebb.A só és a fokhagyma aránya változó,a hús mennyisége és az ízlés szerint.Az általam megadott adatok úgy 4-6 kg ra vonatkoznak.Lehet úgy is csinálni hogy sima abáló lében főzöm meg,majd ha kivettem még forrón besózom és fokhagymázom.Így áll 2-3 napig majd mosom akasztom szárítom és füstölöm.A pulyka combot is és a liba combot,valamint a nyúl alkatrészeit is az elején leírt módon készítem el.

Jó étvágyat hozzá!

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!