Tarkabab főzelék vagy leves
2009 június 22. | Szerző: Ali |
Szárazbab főzelék,leves.
Ez az étel lehet leves is meg főzelék is
Veszek 25-50 dkg száraz tarkababot,amit este beáztatok vízbe,úgy hogy bőven ellepje.Másnap csinálok egy gyenge hagymás rántást.A babot közben felteszem főni új vízben.Attól függ mit akarok csinálni belőle,ha főzeléket akkor csak annyi vízben amennyi majdnem ellepi.Ha levest akkor bőven öntök bele,mert ha félig megfőtt még a tisztított sárgarépát és gyökeret is bele főzöm.Ha megfőtt teszek bele egy-két marhahúsleves kockát és a hideg rántással sűrítem.Tejföllel tálalom.Ha főzelék lesz belőle akkor ugyan ez az eljárás,de vagy sonkát főzök bele,vagy előtte való nap megfőtt sonka főzőlevével ízesítem és kevés sonkával is persze.Vigyázat a sonkalé nagyon sós és zsíros is lehet.Azért az előtte való nap főzöm a sonkát,hogy a levét jól lehűtve zsírtalaníthassam.Ugyanúgy berántom vagy behabarom mint a levest.Én ezt a két fajtát szoktam főzni,de úgy hogy egy se leves,se főzelék ne legyen.Ezt mindenki szereti.Úgy is lehet sűríteni,hogy rántás vagy habarás helyett a megfőtt bab egy részét vagy az egészet is akár leturmixoljuk kevés lével.Aztán visszaöntjük a többihez.
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: