Sárgarépa főzelék

Sárgarépa főzelék.

Gyerekkoromban nagyon utáltam a sárgarépa főzeléket.Mikor megnősültem a feleségem másképp készítette el mint ahogy addig ettem .Teljesen beleszerettem a főztjébe is.Íme az extra puritán,de nagyon finom kaja.

 

Veszek annyi répát amennyiből főzeléket akarok csinálni.Nálunk ez úgy 1,5-2,5kg között van.Alaposan megmosom,és krumpli hámozóval hajszál vékonyan meghámozom.A két végét levágom,de főleg a felső zöld felől amíg el nem tűnik a zöld karika,mert ez keserű.Azután a nagyobbik alma reszelőn lereszelem.Kevés zsiradékban felteszem lassú tűzön fedő alatt párolni,ha kell öntök alá kevés vizet.Megsózom kicsit és többször megkeverve lángelosztón ,megpárolom.Ha roppanós puha,vagy egészen az,akkor “kevés” kristálycukrot teszek bele.Úgy 6-7 evőkanálnyit a másfél két kiló répához.Aztán ha tejcukor érzékeny is eszik belőle akkor tejföllel és liszttel behabarom.A másik mód,ha megszórom liszttel vagy keményítővel,és feleresztem tejjel.A harmadik ha lisztezem és kaukázusi vagy más kefirrel eresztem fel.Lehet aludttejjel is.Ha nagyon finomat akarok csinálni akkor tejszínnel locsolom meg a tej helyett.Másik furfang ha az alapot csinálom akkor vajban párolom a répát vagy a párolás végén teszek bele keveset.Attól selymesebb lesz.

Másképpen is lehet elkészíteni!

A felaprózott lereszelt sárgarépát kevés zsiradékon párolni kezdem.Közben felteszek úgy másfél-két deci vizet forralni.Ha forró beledobok két marhahúsleves kockát,és kevés forralás után a répára öntöm.Többször kevergetem,fedő alatt párolom!Ha puha a répa,két-három evőkanál cukrot,és fél csokor apróra vágott zöldpetrezselymet belekeverek két deci tejfölbe,két-három evőkanál liszttel,és jól összekeverve behabarom a répát vele.Ha kell a végén még lehet sózni !

Jó étvágyat hozzá!

Címkék:
Tovább a blogra »