Rakott kel
2009 január 26. | Szerző: Ali |
Rakott kelkáposzta:
Sokféle hússal próbáltam már megcsinálni a rakott kelkáposztát,de a legfinomabb talán a nyúllal készült volt.Korszerű könnyű könnyen emészthető és alig zsíros.
Veszek egy kb 1,5 kg-os tisztított nyulat.Ez pucolva értendő súly.Leszedem a csontról a húst és ledarálom.Hagymát fonnyasztok kevés zsiradékon fedő alatt,és ha üveges már ,rádobom a darált húst.Sűrűn kevergetve fedő alatt puhára párolom.Nemigen kell hozzá vizet tenni.Közben felteszem a kb 1-1,5 kg -os kelkáposztát tisztítva és négyfelé vágva kevés sós vízben ,lehetőleg pároló rácsra fedő alatt főzni.Hamar megfő,vigyázzunk szét ne essen.Ha kész,kivesszük a fazékból és lecsepegtetjük.25 dkg rizst megfőzünk.Egy tűzálló tálat,tepsit,lábost,stb.használunk az összerakáshoz.Az aljára a kel leveleit tesszük hogy mindenütt befedje az edény alját.Rá kerül a főtt rizs majd a húsból is egy vékony réteg.Sózzuk borsozzuk majorannázzuk.Megint kelkáposzta,rizs,hús.Só,bors,majoranna.Addig rétegezzük míg van mit felhasználni,majd a tetejét meglocsoljuk pár pohár tejfölell.Kb 40 perc alatt sül meg a sütőben.
Ha a húst akarjuk fűszerezni akkor ha megpuhult akkor tesszük rá a sót borsot majorannát.Én egy kis zúzott vagy reszelt fokhagymát is teszek bele,úgy finomabb.Ha így járunk el akkor az összerakásnál vigyázni kell a fűszerekkel!!
A maradék csontból finom húslevest lehet főzni ,nagyon kevés zöldséggel,mert az édesíti a levest.Én inkább marhahúsleves kockát teszek bele és levestésztát.Jó étvágyat hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: