Savanyúkáposzta másképpen

Savanyú káposzta másképpen.

Régebben minden évben ősszel,szeptemberben vágtam egy-két kecskegidát,amik tavaszi születésűek voltak.Magam neveltem belőlük többet is.Kb. 6 hónapos korukban levágva,még ki is lehet rántani,ha szerencsénk van.De pörköltnek,sütni,levesnek,vadasnak,sőt darálva majorannával elkészítve is remek.

 

Veszek kb.1 kiló,kecske,vagy borjú,esetleg fiatal marha húst./Ha öreg marha van csak, akkor kuktázom/,de azzal is jó.Szóval felkockázom mint a pörköltnek valót,és mangalica zsíron fonnyasztott sok vöröshagymára dobom.Fedő alatt megpárolom.Lehetőleg nem teszek alá vizet,csak a saját levében főzöm meg.Ha nem megy így,akkor is mindíg csak egy pici vízzel hígítom egyszerre.Ha megfőtt,és puha,teszek bele sót,és 2-3 db paradicsomot.Megvárom míg szétfő,és kicsit sütöm is a zsírján a húst majd kevés piros paprikát dobok rá,amit ha elkevertem,rögtön felengedek kevés vízzel.Ha kész,a piacon vett kb. háromnegyed kg savanyú káposztát,amiben babérlevél és egész feketebors is van,kinyomom a levét,de nem dobom ki.Ha nagyon savanyú,akkor ki is mosom egyszer.Ráteszem a húsra,és felöntöm 1,5-2 liter vízzel.Ha valaki levesesebben szereti,akkor több vízzel,de akkor teszek bele egy marhahúsleves kockát is.Addig főzöm kislángon rotyogtatva amíg megpuhul a káposzta.Ha lassan forr,nem kell annyiszor keverni,nem ég oda.Teföllel tálalom.

Ha a társaságnak nem elég savanyú,akkor az elején kinyomott lével,amit félretettünk  lehet ízesíteni,esetleg citromlével is.Amikor hagymát fonnyasztok,mindíg fedő alatt,megsózva teszem,mert akkor az epéseket nem bántja annyira.Jó étvágyat hozzá.

Címkék:
Tovább a blogra »