Savanyúkáposzta másképpen
2008 február 24. | Szerző: Ali |
Savanyú káposzta másképpen.
Régebben minden évben ősszel,szeptemberben vágtam egy-két kecskegidát,amik tavaszi születésűek voltak.Magam neveltem belőlük többet is.Kb. 6 hónapos korukban levágva,még ki is lehet rántani,ha szerencsénk van.De pörköltnek,sütni,levesnek,vadasnak,sőt darálva majorannával elkészítve is remek.
Veszek kb.1 kiló,kecske,vagy borjú,esetleg fiatal marha húst./Ha öreg marha van csak, akkor kuktázom/,de azzal is jó.Szóval felkockázom mint a pörköltnek valót,és mangalica zsíron fonnyasztott sok vöröshagymára dobom.Fedő alatt megpárolom.Lehetőleg nem teszek alá vizet,csak a saját levében főzöm meg.Ha nem megy így,akkor is mindíg csak egy pici vízzel hígítom egyszerre.Ha megfőtt,és puha,teszek bele sót,és 2-3 db paradicsomot.Megvárom míg szétfő,és kicsit sütöm is a zsírján a húst majd kevés piros paprikát dobok rá,amit ha elkevertem,rögtön felengedek kevés vízzel.Ha kész,a piacon vett kb. háromnegyed kg savanyú káposztát,amiben babérlevél és egész feketebors is van,kinyomom a levét,de nem dobom ki.Ha nagyon savanyú,akkor ki is mosom egyszer.Ráteszem a húsra,és felöntöm 1,5-2 liter vízzel.Ha valaki levesesebben szereti,akkor több vízzel,de akkor teszek bele egy marhahúsleves kockát is.Addig főzöm kislángon rotyogtatva amíg megpuhul a káposzta.Ha lassan forr,nem kell annyiszor keverni,nem ég oda.Teföllel tálalom.
Ha a társaságnak nem elég savanyú,akkor az elején kinyomott lével,amit félretettünk lehet ízesíteni,esetleg citromlével is.Amikor hagymát fonnyasztok,mindíg fedő alatt,megsózva teszem,mert akkor az epéseket nem bántja annyira.Jó étvágyat hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: