“Tasajó”
2008 február 12. | Szerző: Ali |
Tasajó.
Ezt a nevet én adtam édesanyám édességének úgy 10 éves koromban.Jól hangzott.Ma már tudom hogy az nem édesség,sőt egy mexikói marhapörkölt féle neve.De ez már nálunk így marad meg a családban.
Háztartási kekszet 2-3 felé törünk,20-40 dkg-ot.Teszünk bele mazsolát,és egy kis tejjel leforrázzuk.Időnként átkevergetjük,hogy mindenütt érje a tej.Rum eszenciát is öntünk hozzá,izlés szerint.Én sokat teszek bele.1 liter tejből elveszünk kb 1,5 decit,a többit 3 evőkanál cukorral a tűzre tesszük.3-4 evőkanál lisztet,3 evőkanál cukrot,3 evőkanál kakaóport jól elkeverünk szárazon,majd lassan hozzáadjuk a 1,5 deci hideg tejet,állandóan kevergetve,hogy ne legyen csomós.Nem baj ha nagyon tömör,mert a lábosban a tej már forró.Merőkanalanként mindíg kevergetve a forró tejet hozzáadjuk a kakaós liszthez,míg teljesen el lehessen keverni,ekkor hozzáadjuk a maradék forró tejhez.Simára elkeverjük,és állandó keverés mellett jól felfőzzük,hogy a lisz megfőjön.A legjobb hozzá a lapos fa keverő.Ha kész,és elég sűrű,levesszük a tűzről,és teszünk bele 5-6 deka margarint,vagy vajat.Azon forrón ráöntjük a kekszre és összekeverjük.
Lehet bele tenni idénygyümölcsöket is,télen narancsot,almát ,nyáron meggyet,stb.Az a jó ha kicsit fanyar a gyümölcs.Én a mazsolát is rumeszenciába áztatom előtte való nap estétől,és aztán öntöm rá a kekszre együtt.Csak felnőttek részére rummal is lehet csinálni.A gyümőlcsöt apróra kell vágni.Ha van ,nagyon finom bele a tört,vágott,vagy darált dió.
Lehet csinálni két féle krémből,vanilia,és csoki.Ezt két rétegben kell lerakni,és üvegtálban mutat jól.Egy napig hűtve tároljuk,és lefedve ,mikor kihült,mert bőrös lesz különben a teteje.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: